Dru-yoga
Zacht en krachtig tegelijk
Wat betekent ‘Dru’? Het woord Dru komt van het Sanskriet woord ‘dru’ of ‘dra’ dat ‘vloeien of oplossen’ betekent. En vindt zijn oorsprong in de Hathayoga maar is dus meer vloeiend, zo wordt er gewerkt met EBR-reeksen (Energy Block Release). Dit zijn series waarbij het lichaam spanning los kan laten.
Dru komt van Dhruva, een prins uit de hindoeïstische mythologie die door god Vishnu werd vereerd met het eeuwige verblijf op de Poolster (Dhruva Nakshatra in het Sanskriet), het stille ankerpunt in een altijd bewegend universum. In deze vorm van yoga komt de betekenis van Dhruva terug als stilte en onveranderlijkheid, als de poolster die op een vast punt aan de hemel staat en waaromheen alle andere sterren lijken te bewegen. Dit symboliseert het vinden van een stille plek van binnen, waarbij je stormen om jezelf kan waarnemen zonder uit balans te raken. Tijdens de Dru yogales kun je deze stilte en balans in jezelf gaan ervaren om deze dan vervolgens mee te nemen in het leven van alledag.
Dru yoga wordt ook wel yoga van het hart genoemd. Bij Dru yoga werk je aan het in balans brengen van de energiecentra in het lichaam (de chakra’s) en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart.
Wat is zo specifiek aan Dru yoga?
- Lessen beginnen met het losmaken en opwarmen van het lichaam, de zogenaamde activatie.
- Alle gewrichten worden zacht en ontspannen gehouden waardoor de energie vrij kan gaan stromen.
- In Dru yoga komen alle bewegingen vanuit de rug, immers een gezonde rug is een gezond lichaam. De ‘spinal wave’, de golfbeweging van de wervelkolom en de draaiing van de wervelkolom zijn de hoofdkenmerken van Dru Yoga; zij zorgen voor een gezonde en actieve wervelkolom.
- Een grondig begrip van de kernstabiliteit – de centrale houdingsspieren – is een van de belangrijkste aandachtspunten.
- Zachte meditatieve bewegingen kunnen door iedereen worden uitgevoerd, ongeacht leeftijd of fysieke beperkingen.